Quantcast
Channel: Trädgård – Vego Inspira
Viewing all 24 articles
Browse latest View live

Små gulliga blad

$
0
0

Förra året odlade jag tomater här hemma. I år planerar jag att utöka odlingarna med ätbara växter och har inhandlat ett gäng olika frösorter:

* Basilika
* Timjan
* Busktomat
* Oregano
* Piplök
* Persilja
* Broccoli
* Spenat
* Ruccola

Planen är att odla i pallkragar vilka jag hoppas få av pojkvännens kompis i veckan som kommer (hoppas hoppas!)
I väntan på det har jag börjat förkultivera några sorter inomhus och det blir åtminstone en omgång till. En knapp vecka efter sådd har det redan börjat gro här hemma och jag har svårt att slita ögonen från de gulliga små bladen!






Sköna söndag

$
0
0

Vilken härlig sommardag vi har haft!
Jag smörjde in mig med solskydd, la mig i horisontalläge vid havet och läste en kokbok. Och tittade på mina fötter. Det blir ju så när man ligger i en solstol. :)
Tog ett dopp också, årets första för min del, men det blev kortvarigt… 10-15 simtag bara sen skyndade jag mig in till bryggan snabbt som sjuttsingen. Jag förstod varför när jag la i en termometer i vattnet strax därefter – det var bara 16° där i… Nåväl, det var åtminstone uppfriskande!

Tillbaka i hemmets lugna vrå senare så plockade jag lite middagsingredienser bland odlingarna i mina pallkragar. Baby leaf-sallad, ruccola och timjan.
Det är en härlig känsla att först få så frön och sätta plantor, därefter se det gröna växa, sedan skörda och till sist äta det!
Mer om odlingen och middagen kommer i inlägg snart, men först ett par bilder från dagens skörd.


Sommar… och odlingar

$
0
0

Mina odlingsplatser är just nu täckta med ett tjockt lager snö, och sommaren och värmen känns inte helt nära. Men det hindrar inte mig från att börja tänka på vad jag ska odla där nästa år. :)
Det gick ganska bra i somras, vi fick njuta av många egenodlade godsaker och nu med ytterligare ett års erfarenhet hoppas jag att säsongen 2011 blir ännu bättre!

Många av de sorter jag odlade i år kommer jag att ha med i mina pallkragar även nästa, men inte alla. Så här började det förresten, i april. Vad gulliga de var de små liven!

Dessa försökte jag mig på i år och så gick det:

Egenodlade från frö

Basilika - Bra.
Timjan - Mycket bra.
Busktomat - Ok. Det blev väldigt många tomater men de mognade sent och de hade tjockt skal.
Oregano - Mycket bra.
Piplök - Mycket bra.
Persilja - Mycket, mycket bra!
Broccoli - Så där. Den tog över hela pallkragen, behöver mycket mera plats! Men vi fick glädjen att skörda och äta några fina goda broccolistånd.
Spenat - Inte alls, men jag har lyckats bra med spenat tidigare så det blir ett nytt försök 2011.
Ruccola - Mycket bra
Gräslök - Inte alls bra, ett strå kom upp…
Baby leaf-sallad – Mycket bra.
Isbergssallad - Bra.

Köpta och planterade

Dragon - Mycket bra.
Rosmarin - Mycket bra.
Mynta - Mycket bra. (Doftade underbart!)

Kvar från föregående år

Rabarber - Bra första halvan av säsongen, sen ledsnade den. Den bor än så länge i en stor låda med jord, vi vet nämligen inte vart på tomten vi ska ha den… men den bör planteras i ”riktiga” jorden snart om den ska överleva misstänker jag.

Nedan är några bilder. Tråkigt nog kan jag inte hitta foton från senare under säsongen, när pallkragarna var näst intill proppfulla av växtlighet. Rosmarinen, myntan och persiljan exempelvis växte så det stod härliga till! Funderar faktiskt på att ha persilja som en mindre ”buske” i trädgården framöver, som prydnad alltså, bara för att den växte så oerhört bra och blev så stor och fin (när jag inte hann med att skörda i samma takt som den växte)…

Det jag förkultiverade inomhus har just fått flytta ut, och köpt dragon är planterad.

Kragarna har fått svart färg och direktsådda sorter har börjat gro.

Salladslådan.

Baby leaf – en favorit som definitivt får följa med till 2011!

Oreganon börjar ta sig fint. Ett gigantiskt broccoliblad vakar över den…

Pojkvännen skördade rabarber medan den fortfarande mådde hyfsat bra.

Dags att äta piplök.

En av de sista skördarna, i mitten av oktober. Broccolin är jag stolt och glad över men jag tycker den var svårodlad så den hoppar jag nog över nästa år.


Fåglarna har oxå fått lunch förstås

$
0
0

Inte bara jag har fått mat idag utan givetvis också fåglarna.
De äter oss ur huset de små sötnosarna. Små frön, större frön, talgbollar och jordnötssmör – allt går åt i en hisnande takt! Vi hinner knappt fylla på innan det börjar sina på de olika fågelrestaurangerna i trädgården.

Jag ville inte störa de små liven mer än nödvändigt idag så bilderna är tagna med full zoom genom vardagsrumsfönstret… så ingen vidare kvalitet tyvärr, men vill ändå lägga upp dem för de är ju så söta pippina. :)
Ska försöka fånga Hackis på bild någon dag åt er. Han eller hon är en hackspett och en trogen gäst sedan ett par år tillbaka och älskar att äta upp-och-ned!


2011 års odlingar är påbörjade

$
0
0

Vårkänslorna gör sig påminda då och då trots att det fortfarande är alldeles vitt ute. Så jag har smygstartat med årets odlingar.
Än så länge har jag bara sått basilika, persilja och busktomat i grönsaksväg, och utöver det några olika sorters blommor. Basilikan och tomaten har kommit upp lite grann redan.
Åh vad jag är otålig efter våren och att komma igång ordentligt med odlandet! :)

Här har jag skrivit om förra årets odlingar.

En bok som jag rekommenderar varmt är Grönsaksodling av Lena Israelsson. Den är min bibel i dessa tider.


Rosendals trädgård

$
0
0

Rosendals trädgård är en härlig oas inte långt från Stockholms city. Cafe, butik och plantbod mm i en mysig miljö. Det är väl värt ett besök så har du inte varit där så tycker jag att du ska om du kan. Så här var mitt senaste besök hos dem.

Vi startade redan på Strandvägen för att promenera längs Djurgårdsbrunnsviken och kanalen. En väldigt vacker promenad.

De långhåriga kossorna verkade inte lika intresserade av oss som vi av dem… Vi lämnade dem och gick vidare till fågelsjön Isbladskärret.

Framme i Rosendal. Det här är plantboden.

Fler än vi ville äta och dricka gott. Fast inomhus ville ingen sitta denna dag, det var utomhus i sommarvärmen som gällde.

Ostsmörgåsar och hallongrotta resp. kokostopp blev fikavalet för vår del. Smörgåsarna ser kanske inte så märkvärdiga ut men var väldans goda! För att inte tala om kakorna…! Sköljdes ned med kall lager.

Det odlas och säljs. Och de gör det så vackert! Är inte detta inspiration så vet jag inte vad som är det.



Vilken otrolig livskraft!

$
0
0

Ser ni vad det här är?

Det är faktiskt smått otroligt att den ens finns att beskåda. Dess frö sådde jag inomhus i våras, planterade i större kruka några veckor senare och ställde ut på tomten. Full av förväntan. Senare under sommaren tog min ork och motivation slut till stor del och krukan (tillsammans med flera andra) stod ledsen och nästan helt övergiven i gruset intill husväggen.

Vid några tillfällen, när jag gick förbi och såg den uttorkade, hängiga och klena växten funderade jag på om jag skulle

  • låta den vara
  • hälla på en skvätt vatten
  • kasta den på komposten

Det slutade ofta med att jag lät den vara, men ibland med att jag hämtade en PET-flaska med vatten och hällde på. Jag har trots allt svårt att se växter dö.

Det var med stor, väldigt stor, förvåning jag upptäckte härom veckan att den inte bara lever – den bär frukt! Precis som tanken var från allra första början.

Lilla lilla physalisen, vad fin du är! Får jag äta dina vackra orange bär fastän jag behandlade dig så illa?

Vilken otrolig livskraft! Är det inte fantastiskt så säg?!


Odlingar sommaren 2011

$
0
0

Tänkte visa och skriva lite om mina odlingar denna sommar. Det är tyvärr så, som jag skrev i physalis-inlägget, att orken och motivationen tröt under sommaren (mer om det en annan gång) men det har växt en del ändå.
Tidigare års odlingar kan du läsa om här, här, här och här.

Fotona tog jag nyligen, när mycket var antingen förvuxet, visset eller uppätet. Men ni ser nog principen. ;-)

De tre pallkragarna, där det mesta av odlingarna äger rum, har samma plats som förra året. En vacker dag vill jag göra i ordning riktigt fint där, gärna med ett växthus!

En krydd-krage (denna), en för huvudsakligen sallad och en med lite blandat.

Årets kryddor: Dill, persilja, oregano, timjan, gräslök, dragon, basilika, rosmarin, mynta.

De flesta sorter har jag odlat från frö men rosmarinen köpte jag på Plantagen och planterade.

Oreganon är inte bara god som krydda, den har vackra blommor också!

Läste ett år för sent att mynta bör odlas i ett eget kärl för att den sprider sig så mycket. Den visade sig mycket riktigt ha tagit över hela pallkragen jag satte den i förra året… och en del av de andra två kragarna och runt omkring. Jag slet upp många meter av den i våras och slängde. La en planta vid en eländig plats på tomten (jag menar någon mojito vill man ju kanske kunna dricka under sommaren!), tänkte att ”tar den sig så tar den sig”. Medveten om att den kanske kommer att ta över hela… Den är på god väg, den trivs bra där bland stenarna. Ojoj, hur ska detta sluta? Kommer jag att ångra mig?

Mangold är nytt för i år. Den har trivts ganska så bra. Så snart jag skördar så börjar den växa igen så det är ständig tillgång på de röd-gröna bladen.



Julröda fyllda paprikor

$
0
0

Äntligen en dag ledigt från jobbet! Stereon går varm av julmusik här hemma och ugnen är varm den med. Har bland annat gjort fyllda paprikor som jag tycker är rent farligt goda. Passar fint på julbordet med sin vackra röda färg.

Till 6 tillbehörsportioner behöver du:

3 små röda paprikor

Fyllning:
100-150 g fetaost
1 dl crème fraiche (valfri fetthalt)
1 vitlöksklyfta
1 msk söt senap
1 msk pressad citron
3 msk hackade örtkryddor

Så här gör du:

Halvera paprikorna och kärna ur dem. Låt halvorna sjuda i lättsaltat vatten i 3 minuter. Låt dem rinna av väl.
Tärna eller mosa fetaosten och blanda den med övriga ingredienser till fyllningen.
Fyll paprikorna med fyllningen.
Gratinera mitt i ugnen i 175° värme i 30 minuter.
Garnera gärna med färska örtkryddor vid serveringen.

De färska kryddorna hämtade jag i min pallkrags-odling…

… men får väl snarare kallas frysta kryddor nu. :)


Bästa semesterfrukosten?

$
0
0

Yoghurt med nyplockade bär från tomten. Bästa semesterfrukosten?

 


Alla behöver äta

$
0
0

Ja, även fåglarna! Jag matar fåglarna större delen av året, från höst till vår. Det är rogivande att sitta och titta på dem när de äter. Olika arter har olika ät-stilar och olika mattider, man kan nästan ställa klockan efter dem!
En av rätterna som serveras just nu är Fylld kokosnöthalva. Enkel att laga till – jag smälte kokosfett, lät det svalna en aning, rörde sedan ner fröblandning och tryckte i massan i en halv kokosnöt med snöre i. Det stelnar fort sen så är det bara att hänga upp godsaken i lämplig gren.

fagelmat1

fagelmat2


Ätbart i min trädgård

$
0
0

I år odlar jag i liten skala. Det blev inte av att komma igång riktigt i våras. En del lathet kanske plus ett växthus som skulle ha levererats i vecka 19 men där alla delarna kommit till oss först vecka 26. Väntade och längtade efter mitt lilla glashus och tappade lusten och odlingsglädjen mellan alla besked om framflyttad leveransvecka.
Nu står det i alla fall på plats och lite grönska finns det allt där inne! Utomhus är det värre… Blåbären och hallonen som växer vilt på tomten har torkat och skrumpnat ihop av värmen och bristen på regn. Det gör mig så ledsen för jag ser fram emot bären varje sommar! Men det känns inte rimligt att vattna dem med dricksvatten… En hallonbuske försöker jag hålla liv i genom att vattna men de andra låter jag vara. Får hoppas på bättre bärväder nästa år.

Tog en foto-runda igår och så här såg det ut då.

På hallonbusken jag vattnar finns några hallon att äta, på de andra är alla bär bruna och uttorkade.
hallon

De få blåbär som finns ser ut så här…
blabar

Till och med den lättodlade myntan som överlever allt börjar bli lite torr. Kryddorna i växthuset får vatten varje dag och mår lite bättre.
mynta-kryddstege

Två sorters persilja, gräslök, rosmarin och tre krukor med basilika finns i växthuset.
kryddor

I växthuset finns också två tomatplantor. Fick tre plantor i ”växthus-inflyttningspresent” av min svärmor.
tomater

Den tredje plantan står utomhus och gottar sig mot husväggen.
tomat

Zucchinin fick jag också av Peters mamma och den växer så det knakar! Har aldrig tidigare sett något växa så fort!
zucchini


Växthuslunch med chokladfyllda hallon

$
0
0

Idag var Marie här för en lunch i växthuset. Vi bjöds på sol och varmt sensommarväder och jag bjöd på rostad färskpotatis med falaflar, kryddig hummus och en sallad med bl.a. squash och tomater från egen odling. Potatisen gjorde jag inte riktigt enligt receptet jag länkat till utan jag rostade dem med en massa färska kryddor från växthuset – två olika sorters basilika, persilja, gräslök och rosmarin. Med i ugnen fick också ett gäng hela vitlöksklyftor vara med, de blir så milda och goda av det.
Till dessert avnjöt vi i all enkelhet skivad honungsmelon och färska hallon fyllda med 70% mörk choklad. Och lite chips, man kan ju inte vara allt för nyttig. ;-) I glasen denna härliga eftermiddag fanns bubblig prosecco och därefter vitt vin. (Senare ytterligare en flaska prosecco när vi badade spabad men det låtsas vi inte om för då verkar det som att vi dricker hemskt mycket av det där gottiga. ;-))

växthuslunch1

växthuslunch2

växthuslunch3

dessert

chokladhallon


Bästa semesterfrukosten?

$
0
0

Yoghurt med nyplockade bär från tomten. Bästa semesterfrukosten?

 


Grillkorvspremiär och snart blire grönsaker!

$
0
0
Idag har vi haft underbart vårväder här! Vi passade på att vara ute på tomten och fixa. Städa bort vintern och hjälpa våren på traven. Och som (nästan) alltid när vi trädgårdsfixar så grillar vi korv till lunch och idag blev det säsongspremiär. Om man får räkna grillning på elgrill? Elgrillen köpte vi när vi […]

Frukostblåbär från skogen (och senare en stackars fågel)

$
0
0
Ännu har inte min semester börjat men eftersom det är söndag så innebär det för mig att jag är ledig ändå. Lediga dagar på hemmaplan börjar jag gärna med att plocka blåbär på tomten. Nu small det till och det visade sig vara som jag befarade – en fågel flög in i vardagsrumsfönstret och dog. […]

Bearnaisesås och lite växthus

$
0
0
Bloggen har aldrig haft ett bearnaisesås-recept men det blir det ändring på nu! Vi äter inte ”bea” alltför ofta, såsen är lite väl fet kan jag tycka, men ibland blir jag ändå riktigt sugen på den. Passade på att fota lite växthus-utsikt när jag ändå höll på med sås-fotandet. Känner att jag vill föreviga årets […]

Chokladchiamousse med banan och kakaonibs

$
0
0

Åh vad jag har njutit av denna morgon! En stilla frukost utan stress nere i växthuset, den första i år. Det är inte så att jag gnäller över att det varit så hektiskt under de senaste veckorna, för det allra mesta har varit roliga saker, men det har bara varit så himla mycket på en gång… Och just att äta frukost bland mina odlingar, det har jag inte funnit tiden för. Förens idag då!

Chokladchiamousse toppad med skivad banan och kakaonibs. Hett vatten med färsk ingefära och pressad lime i muggen, och så en halv mini-mango och ett halvt färskt fikon. Den där mangon alltså, det måste ha varit den godaste jag ätit någonsin tror jag. Vad är det för sort de där små? Pakistansk? Vet inte men jag hittade den hos torghandlaren. Får bege mig dit för att köpa fler helt klart.

Plitar ner receptet på moussen. Tack vare den kan du äta dessert redan till frukost, bra va?!
Så god!

Efter det ska jag städa huset och åka å handla mat. Men vi hörs snart igen för nu är jag tillbaka för att skriva lite oftare.

Till en portion behöver du:

3 msk chiafrön
2 msk raw kakaopulver
2 dl mandelmjölk (osötad)
1 msk lönnsirap (alt. agave eller honung)

Så här gör du:

Blanda chiafrön med kakao. Tillsätt mandelmjölken under vispning. Tillsätt sötningen och vispa lite till. Vispa då och då under de närmaste minutrarna, detta för att moussen ska bli fluffig. Häll sedan upp i glas och ställ kallt, gärna så länge som över natten.

Toppa med något gott tillbehör vid servering.

chokladchiamousse

I växthuset i år finns gurka (har skördat tre stycken hittills), tomat, paprika, snackpaprika, chili och olika örter. Paprika och chili är första året jag har, väntar med spänning på om det blir något gott att skörda från dem!

växthusfrukost


Historien om ett växthus, del 1

$
0
0

Tänkte berätta om mitt lilla glashus. Det kom på plats sommaren 2014 och vägen till ett färdigt hus var ganska så lång. Vi tar det från början och här är första delen i berättelsen.

Vi flyttade in i vårt hus 2009. Platsen där växthuset nu står såg i början ut så här… Vid det här laget kändes mitt växthus väldigt långt bort!

Det kliade trots allt i odlingsfingrarna så i bortre änden av platsen placerade jag senare ut några pallkragar och en plastbalja och sådde lite smått och gott som kryddor och sallad. Fast så där jätteinspirerad kände jag mig nog inte riktigt på den platsen.

Först sommaren 2013 tog vi tag i arbetet med att göra någonting av den där ytan som näst intill legat öde sedan vi flyttade in. Första steget var att bygga en mur i nedre delen av slänten. På så sätt blev ytan för växthuset och annat större, slänt-yta att ta hand om mindre och så ser det prydligt ut med mur tycker vi.
Vi grävde ur för muren för hand… det var jobbigt…

Större delen av massan var nämligen sten, bumlingar av varierande storlek. Jösses vad vi slet!

Men skam den som ger sig. Det blev redo för murbygge en vacker dag faktiskt!

Med muren på plats var det dags att lägga täckduk på ytan och att platta till. Vi passade också på att förlänga ytan lite, 1-2 meter bortåt mot träden. (Det är där i skogsdungen jag har blåbär, som jag nämnt att jag plockar till mina sommarfrukostar.)

En platt och fin yta!
Vi började också ge hörnet på slänten lite omvårdnad, den hade tills nu mest bestått av torr, hård jord och ogräs.

På våren 2014 kom några pallar med stenplattor. Plattorna är i en mix av gråa nyanser, jättesnyggt tycker jag! Men i dagsläget ser man inte mycket av nyansskillnaden tyvärr. De är mer eller mindre jämngrå.
Jag sprang fram och tillbaka och placerade ut stenplattorna till Peter som sedan bankade till var och en av dem med en gummiklubba. Hårt jobb men nu ligger de stadigt och bra där också!

Vi sopade omkring sand på stenen, ner i alla skarvar.

Efter sopandet var så ytan äntligen klar! På den ytan som inte är stensatt har jag idag odlingslådor och en bänk på vilken man kan sitta och fundera över livet.

Hörnan av slänten blev också färdig och fin med hjälp av gräs på rulle.

Fortsättning följer…


Historien om ett växthus, del 2

$
0
0

Här är andra delen av tre i historien om hur mitt växthus blev till. Del 1 finner du här.

Då vi har en del nivåskillnader på vår tomt behövde trappor göras för att man lätt ska kunna ta sig mellan huset, växthuset och skogsdelen med blåbärsriset.
I det här läget, före trappen kom till, tog man sig upp och ner i någon blandning av klättring, hoppande, glidande… ja vad som helst. Tröttsamt var det.

Den färdiga trappan. Det är så praktiskt och bra att ha en händig karl. :)

Ner till blåbären behövdes bara en kortare, smalare trappa.
Här ser man hur vi förlängde ytan, som jag nämnde i del 1. (Det gula huset är grannens.)

Den lilla trappan är klar. Till vänster på bilden ser man den stora.

Växthuset skulle ha kommit till midsommar, det var vad som sades när jag la min beställning. Så blev det inte. Efter flera veckors försening dök det i alla fall äntligen upp och irritation och besvikelse förbyttes till glädje igen. Även om den första säsongen med huset inte skulle bli så lång som jag hade hoppats…

En bit in i bygget visade det sig dessvärre att en del var felaktig. Så pass illa att vi inte kunde fixa till den själva utan var tvungna att återigen stoppa arbetet och vänta på leverans. Huset var då halvfärdigt och vi fick spänna ihop det med band för att det skulle klara sig under tiden. (Ett sånt här växthus är väldigt rangligt och svajigt innan alla delar kommer på plats. Det är så det ska vara.)

Jag förstår inte varför jag inte har fler bilder från bygget? Förmodligen för att Peter varje gång jag tänkte fota stod och gastade ”Nej! Du kan inte fota nu, du måste hålla i där!!!” ;-)
Och de jag har är tagna med mobilen så kvaliteten är därefter.

Nåväl, här är huset nästan klart. När vi kommit så långt att det var dags att sätta i rutorna, då insåg jag att jag verkligen skulle få ett växthus ändå! Trots förseningar och felaktiga delar.

Växthuset är ett Juliana Compact, 6,6 m2 och av 2014 års modell. Lackat i antracitgrå med svart sockel. Tak och väggar är av glas. 15780 kr betalade jag för det inkl. leverans, det var på kampanj när jag köpte.

Årets modell av samma växthus verkar vara snarlikt vad jag kan se. Här är en länk till huset på Willab Garden, vilket var butiken vi köpte hos. (Man får klicka sig fram till vår färg och storlek.)

Första kvällen i mitt nyinredda lilla hus av glas…! Jag minns den stunden så väl. Kunde inte titta mig mätt. Var så nöjd med det då och är lika nöjd med det än idag.
Trots strulet så rekommenderar jag både Juliana och Willab Garden. Det är ett fint och bra hus i god kvalitet.

Den första säsongen blev som sagt kort. Hade några små krukor med kryddor och ett par större med gurka och tomat. Så vi satt mer och mös i det än odlade den första sommaren.

Det var andra delen det!


Viewing all 24 articles
Browse latest View live